Το Geocaching στην Ελλάδα!

Το παιχνίδι όπου εσείς είστε
η μηχανή αναζήτησης.

...Βρείτε 'κρυμμένους θησαυρούς' και γνωρίστε νέα μέρη...
...Λύστε γρίφους και πλοηγηθείτε με την χρήση GPS...

››› Επίσημο site

Η ιστορία του Geocaching

GPS (Global Positioning System )

Παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού θέσης

Το GPS, ή Global Positioning System (Παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού θέσης), αναπτύχθηκε από το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ. Αυτό το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης προοριζότανε για στρατιωτική χρήση, για τον λόγο αυτό για πολιτική χρήση περιόριζε την ακρίβεια σε περίπου 100 μέτρα. Την 1η Μαίου του 2000, ο πρόεδρος Κλίντον των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα σταματούσε η λειτουργία του συστήματος της επιλεκτικής διαθεσιμότητας (Selective Availability SA) των σημάτων των δορυφόρων (διαφορετική διάθεση σήματος για στρατιωτική χρήση από ότι για πολιτική). Οι πολίτες μπορούσαν πλέον να έχουν ακρίβεια 10 μέτρων περίπου.

3 Μαίου του 2000

Η πρώτη κρύπτη

Στις 3 Μαίου του 2000, ο Dave Ulmer πρότεινε έναν τρόπο εορτασμού για την κατάργηση του συστήματος της επιλεκτικής διαθεσιμότητας των δορυφορικών σημάτων. Έκρυψε έναν κουβά με διάφορα αντικείμενα ανάμεσα στα δένδρα έξω από το Portland του Oregon, και ανακοίνωσε την ακριβή τοποθεσία του, (συντεταγμένες), στην ομάδα συζητήσεων του USENET sci.geo.satellite-nav. Αυτή η ανακοίνωση έβαλε τις βάσεις αυτού του παιχνιδιού που συνεχώς αναπτύσσεται μέχρι σήμερα. «Το δοχείο, αντικείμενα ανταλλαγής, το ημερολόγιο» και τον απλό κανόνα : «Πάρε κάτι, άφησε κάτι, γράψε στο ημερολόγιο.» Την ανακοίνωση αυτή μπορείτε να δείτε εδώ.

Σε δυο-τρεις ημέρες δύο αναγνώστες διάβασαν την ανακοίνωση στο Internet, χρησιμοποίησαν τα GPS τους για να βρουν την κρύπτη και με την σειρά τους δημοσίευσαν την εμπειρία της αναζήτησης τους. Τις επόμενες ημέρες δημοσιεύτηκαν και άλλες κρύπτες στην Καλιφόρνια, στο Κάνσας και στο Ιλλινόις. Σε ένα μήνα έγινε ακόμη μία κρύπτη στην Αυστραλία! Όπως και πολλές άλλες πρωτοποριακές ιδέες, έτσι και αυτή, αναπτύχθηκε ραγδαία μέσα από το Internet, μόνο που για να συμμετάσχεις σε αυτή, έπρεπε να αφήσεις τον υπολογιστή σου στο σπίτι και να βγεις να ανακαλύψεις τον κόσμο.

8 Μαίου του 2000

Η πρώτη ιστοσελίδα

Στις 8 Μαίου, ο Mike Teague ανακοίνωσε μία ιστοσελίδα για να αναφέρονται σε αυτήν οι τοποθεσίες των κρυπτών. Η αρχική σελίδα δεν υπάρχει πια, αλλά μπορείτε να δείτε ένα αντίγραφο αυτής με την ονομασία GPS Stash Hunt Homepage.

15 Μαίου του 2000

Το πρώτο Forum

Στις 15 Μαίου, ο James Coburn δημιούργησε ένα mailing list στην ιστοσελίδα του eGroups, το σημερινό Yahoo! με θέμα συζητήσεων την αναζήτηση κρυπτών (Geocaching). Η ιστοσελίδα αυτή υπάρχει ακόμη εδώ, και αξίζει τον κόπο να την δείτε γιατί περιέχει ιδέες και απόψεις από τις πρώτες ημέρες που ξεκίνησε το χόμπυ αυτό.

30 Μαίου του 2000

Το όνομα

Στις 30 Μαίου, δόθηκε ένα νέο όνομα στο χόμπυ. Ο Matt Stum πρότεινε το "geocaching" για να αποφεύγεται η σύνδεση του παιχνιδιού με την κακή έννοια της λέξης κρύπτης ("stash"). Κάντε κλικ στον σύνδεσμο "geocaching" για να διαβάσετε την διαφορετική ερμηνεία που αποδίδεται στις λέξεις “stash” και cache. (στα αγγλικά)

Έτσι λοιπόν, σε ένα μήνα το παιχνίδι του "geocaching" είχε τους κανόνες του, είχαν κρυφτεί τα πρώτα δοχεία, είχαν ήδη γίνει οι πρώτες ανευρέσεις, είχε δημιουργηθεί ένας κατάλογος κρυπτών και μία ιστοσελίδα για το παιχνίδι. Και ο αριθμός των κρυπτών μεγάλωνε συνέχεια. Και η περιπέτεια συνεχίζεται. Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την ιστορία αυτού του συναρπαστικού ‘παιχνιδιού’ μπορούν να επισκεφθούν τους παρακάτω συνδέσμους.

 

Σύνδεσμοι

Δίπλα σε κάθε ιστοσελίδα βλέπετε πότε πρωτοεμφανίστηκε.

Απόδοση και ελεύθερη μετάφραση yiannisp