Το Geocaching στην Ελλάδα!

Το παιχνίδι όπου εσείς είστε
η μηχανή αναζήτησης.

...Βρείτε 'κρυμμένους θησαυρούς' και γνωρίστε νέα μέρη...
...Λύστε γρίφους και πλοηγηθείτε με την χρήση GPS...

››› Επίσημο site

 

Τι είναι το Geocaching.

Το Geocaching είναι ένα ενδιαφέρον περιπετειώδες παιχνίδι για τους χρήστες των συσκευών GPS. Συμμετέχοντας σε ένα παιχνίδι κυνηγιού ‘θησαυρών’ είναι ένας ωραίος εκπαιδευτικός τρόπος για να ανακαλύψετε τα απίθανα χαρακτηριστικά μιας συσκευής GPS. Εξοπλισμένοι λοιπόν με μία συσκευή GPS, ένα ζεύγος συντεταγμένων, που δείχνει την θέση μιας κρύπτης, και μία αίσθηση για περιπέτεια, βόλτες, ταξίδια, παίκτες από όλο τον κόσμο βγαίνουν σε αναζήτηση ‘θησαυρών’ που έχουν κρύψει άλλοι παίχτες του παιχνιδιού. Εάν κάτι από τα περιεχόμενα μιας κρύπτης σας αρέσει και το θέλετε, μπορείτε να το πάρετε, αρκεί να αφήσετε κάτι δικό σας. Αυτός είναι ένας από τους κανόνες του παιχνιδιού.

Τι είναι η συσκευή GPS.

Το GPS είναι μία ηλεκτρονική συσκευή που μπορεί να προσδιορίσει την γεωγραφική σας θέση στην Γη με ακρίβεια 3-10 μέτρων. Η συσκευή σας δίνει το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της θέσης σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την συσκευή για να πλοηγηθείτε από το ένα σημείο σε άλλο. Οι σύγχρονες συσκευές έχουν ενσωματωμένους χάρτες, ηλεκτρονική πυξίδα, φωνητική καθοδήγηση και πολλά άλλα χαρακτηριστικά. Εάν έχετε απορίες για την χρήση του GPS μπορείτε να απευθυνθείτε στην Ελληνική ομάδα συζήτησης (FORUM) για το Geocaching. Η εγγραφή σας στην ομάδα είναι δωρεάν.

Πόσο κοστίζει μία συσκευή GPS και που μπορώ να προμηθευτώ.

Οι συσκευές GPS ΄κοστίζουν από 100€ έως και 1000€, ανάλογα με τον τύπο της και τα χαρακτηριστικά τους. Δεν χρειάζεται βέβαια να ξοδέψετε 1000€ για να αποκτήσετε την ακριβότερη συσκευή. Μπορείτε να πάρετε μια καλή συσκευή για το παιχνίδι με λιγότερα από 300 €. Συσκευές GPS μπορείτε να βρείτε σε πολλά καταστήματα ηλεκτρονικών συσκευών καθώς και σε καταστήματα εξοπλισμών για σκάφη και camping. Δύο από τις πιό γνωστές μάρκες GPS είναι η Garmin και η Magellan οι οποίες αντιπροσωπεύονται και στην Ελλάδα.

Τύποι συσκευών.

Υπάρχουν οι παρακάτω τύποι συσκευών:

 • Pocket PC με GPS
 • Smartphone με GPS
 • Συσκευές GPS για το αυτοκίνητο (Navigators)
 • Φορητές συσκευές GPS
 • Συσκευές GPS για την θάλασσα

Ποιοi είναι οι κανόνες του Geocaching.

Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι πολύ απλοί και ο καθένας μπορεί να λάβει μέρος. Το συναρπαστικό μέρος του παιχνιδιού είναι να βρείτε την κρύπτη. Από την στιγμή που θα την βρείτε ακολουθείστε τους παρακάτω απλούς κανόνες :

 1. Υπογράψτε στο ημερολόγιο και γράψτε δυό λόγια για το πως το βρήκατε και για την τοποθεσία της κρύπτης
 2. Εάν θέλετε μπορείτε να πάρετε κάτι από τα περιεχόμενα του που είναι για ανταλλαγή
 3. Εάν πάρετε κάποιο αντικείμενο ανταλλαγής από την κρύπτη, βάλτε κάτι δικό σας στην κρύπτη
 4. Αφήστε το κουτί της κρύπτης στην ίδια ή σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν που το βρήκατε.

Τι περιέχει μια κρύπτη.

Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να περιέχει μία κρύπτη είναι το ημερολόγιό της (Logbook). Όταν βρείτε μία κρύπτη πρέπει να γράψετε στο ημερολόγιο της τουλάχιστον το όνομά σας και την ημερομηνία που την βρήκατε. Ανάλογα με το μέγεθος του κουτιού της κρύπτης είναι και το μέγεθος του ημερολογίου της και των άλλων αντικειμένων που περιέχει. Εάν υπάρχει χώρος στο ημερολόγιο μπορείτε να γράψετε δύο λόγια για την τοποθεσία της κρύπτης, πως την βρήκατε και οτιδήποτε άλλο νομίζετε ότι θα αρέσει στους επόμενους geocachers να διαβάσουν. Εκτός από το ημερολόγιο η κρύπτη μπορεί να περιέχει διάφορα αντικείμενα μικρής ή μεγαλύτερης αξίας προς ανταλλαγή. Συνήθως περιέχει διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα, παιχνίδια, βιβλία, CD's κ.λπ. Μην ξεχνάτε ότι εάν πάρετε κάποιο αντικείμενο πρέπει να αφήσετε ένα δικό σας.

    

Πως φτιάνω μια όμορφη σελίδα.

Εάν έχετε δει σελίδες κρυπτών που περιέχουν εικόνες ή έγχρωμα γράμματα και χωρίζονται σε παραγράφους και θέλετε να ομορφύνετε και την δική σας σελίδα μην νομίζετε ότι είναι δύσκολο. Αρκεί να ξέρετε μερικές απλές εντολές HTML και θα πετύχετε μία όμορφη παρουσίαση της σελίδας σας. Εάν πάλι θέλετε να συμπεριλάβετε κείμενο στα ελληνικά τότε πρέπει να αρκεστείτε στην απλή μορφή κειμένου χωρίς κανένα εφέ και χωρίς εικόνες. Παρακάτω θα δούμε και τις δύο περιπτώσεις.

7.1 Εισαγωγή Ελληνικού κειμένου.

Αφού γράψετε το ελληνικό κείμενο σε έναν οποιδήποτε κειμενογράφο των Windows, π.χ. Σημειωματάριο (Notepad), Κειμενογράφο (Wordpad) ή ακόμη και στο MS-Word το αντιγράφετε στην ιστοσελίδα του Pinyin και συγκεκριμένα εδώ.Στην ιστοσελίδα αυτή θα δείτε ένα άσπρο πλαίσιο με τον τίτλο Input your text: και ένα γκρίζο με τον τίτλο Results:
Το ελληνικό σας κείμενο το αντιγράφετε στο λευκό πλαίσιο και πατάτε το πλήκτρο convert που έχει από κάτω. Στο γκρίζο πλαίσιο θα εμφανισθεί μία ακολουθία από αριθμούς μέσα σε άγκιστρα χωρισμένοι με ελληνικά ερωτηματικά. Αντιγράφετε όλο το περιεχόμενο του γκρίζου πλαισίου στο κείμενο της σελίδας σας στο geocaching.com. Στην σελίδα που στέλνετε για δημοσίευση την κρύπτη σας (Report a New Cache) πρέπει να προσέξετε να μην έχετε 'τικάρει' την επιλογή The descriptions below are in HTML.
Εάν στο κείμενο σας περιέχεται η διεύθυνση μιας ιστοσελίδας π.χ. http://www.geocaching-gr.com τότε αυτή μετατρέπεται στο λεκτικό : visit link και δημιουργείται σύνδεσμος (link) στην διεύθυνση της ιστοσελίδας. Μέχρι σήμερα είναι η μόνη μετατροπή που γνωρίζουμε ότι γίνεται στην σελίδα υποβολής μιας νέας κρύπτης.
Το ελληνικό κείμενο της σελίδας σας να το φυλάγεται στον Η/Υ σας γιατί κάθε φορά που θέλετε να αλλάξετε κάτι και να το ξαναστείλετε στο geocaching.com πρέπει να ξανακάνετε την παραπάνω διαδικασία γιατί μετά από κάθε αποστολή η ακολουθία αυτή των αριθμων μετατρέπεται σε Ελληνικά και εάν την στείλετε σε Ελληνικά θα μετατραπεί σε ακαταλαβίστικα σύμβολα.
ΠΡΟΣΟΧΗ Στην σελίδα σας πρέπει να συμπεριλάβετε και την περιγραφή της κρύπτης και στα Αγγλικά γιατί διαφορετικά οι administrators του geocaching.com δεν ξέρουν να την διαβάσουν και δεν την δημοσιεύουν!!!

7.2 Βασικές εντολές HTML.

Οι εντολές στην HTML ονομάζονται Tags. Κάθε εντολή έχει αρχή, περιεχόμενο και τέλος.
Με τις παρακάτω τρείς εντολές μπορείτε να χωρίσετε το κείμενο σας σε παραγράφους, να αλλάξετε γραμμή στο κείμενο στο σημείο που εσείς θέλετε και να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο προς μία άλλη σελίδα. Και μόνο με αυτές τις εντολές μπορείτε να παρουσιάσετε όμορφα μία σελίδα.
Tag Αρχής Περιεχόμενο Tag Τέλους
<p> Γράψτε το κείμενο της παραγράφου </p>
<br /> Αλλαγή γραμμής Δέν έχει Tag τέλους
<a href="http://www.geocaching-gr.com" > WWW.GEOCACHING-GR </a>
Το παραπάνω παράδειγμα συνδέσμου θα εμφανίσει το λεκτικό WWW.GEOCACHING-GR όπου όταν κάνετε κλικ πάνω σε αυτό θα 'ανοίξει' η σελίδα με την διεύθυνση www.geocaching-gr.com
Αντί για λεκτικό μπορείτε να βάλετε την διεύθυνση μιάς εικόνας οπότε θα εμφανισθεί η εικόνα και θα ενεργοποιείται ο σύνδεσμος όταν κάνετε κλικ πάνω σε αυτήν. Δείτε το παρακάτω παράδειγμα.
<a href="http://www.geocaching-gr.com" > <img src='http://img13.imageshack.us/img13/9841/greecefatsoula.gif'> </a>

 

Παρακάτω αναφέρουμε μερικές εντολές που αλλάζουν την μορφή των γραμμάτων.
Tag Αρχής Περιεχόμενο Tag Τέλους
<b> Έντονη γραφή </b>
<u> Υπογραμισμένο κείμενο </u>
<i> Πλάγιο κείμενο </i>
<Font size="n"> Όπου n αριθμός από 1-9 Μεγαλώνει τα γράμματα </Font>
<Font color="red"> * Εμφανίζει τα γράμματα κόκκινα </Font>
<Font size="n" color="green"> όπου ν αριθμός θετικός ή αρνητικός Μεγαλώνει ή μικραίνει τα γράμματα κατά n μέγεθος και τα εμφανίζει πράσινα
π.χ. size="+3" ή size="-1"
</Font>
(*)Τα πιό συνηθισμένα ονόματα των χρωμάτων είναι : aqua, black, blue, fuchsia, gray, green, lime, maroon, navy, olive, purple, red, silver, teal, white, and yellow.

 

Τέλος, θα αναφέρουμε τις εντολές που μπορείτε να χρησιμοποιείσετε εάν θέλετε να φτιάξετε ένα κατάλογο αριθμημένο ή όχι π.χ. με τα αντικείμενα που τοποθετήσατε μέσα στην κρύπτη σας.
Tag Αρχής Περιεχόμενο Tag Τέλους
<ul> Μη αριθμημένος κατάλογος </ul>
<οl> Αριθμημένος κατάλογος </οl>
<li> Στοιχείο καταλόγου </li>
Παραδείγματα καταλόγων.
1. Μη αριθμημένος κατάλογος.
Γράφουμε Θα εμφανισθεί
<ul>
<li>Ημερολόγιο </li>
<li>Μολύβι </li>
<li>Δήλωση geocaching </li>
</ul>

 • Ημερολόγιο
 • Μολύβι
 • Δήλωση geocaching

2. Aριθμημένος κατάλογος.
Γράφουμε Θα εμφανισθεί
<ol>
<li>Ημερολόγιο </li>
<li>Μολύβι </li>
<li>Δήλωση geocaching </li>
</ol>

 1. Ημερολόγιο
 2. Μολύβι
 3. Δήλωση geocaching

7.3 Εισαγωγή εικόνας.

Για να συμπεριλάβετε μία εικόνα στην σελίδα της κρύπτης σας πρέπει πρώτα να την αποθηκεύσετε σε κάποιο site από όπου να είναι διαθέσιμη σε όλους. Μία άλλη μέθοδος είναι να την αποθηκεύσετε στο ίδιο το site του geocaching. Αυτό έχει ως πλεονέκτημα ότι εφόσον το site του Geocaching είναι σε λειτουργία και εμφανίζονται οι σελίδες των κρυπτών, θα εμφανίζονται και οι εικόνες, ενώ εάν οι εικόνες είναι αποθηκευμένες σε άλλο site, το οποίο για κάποιο λόγο δεν λειτουργεί, τότε θα εμφανίζεται η σελίδα της κρύπτης σας χωρίς τις φωτογραφίες που έχετε βάλει σε αυτήν. Μειονέκτημα είναι ότι φωτογραφίες στο Geocaching μπορείτε να αποθηκεύσετε μόνο σε δημοσιευμένη δική σας σελίδα κρύπτης, και κάποια προβλήματα με τα μεγέθη των φωτογραφιών επειδή το Geocaching σε φωτογραφίες που ξεπερνάν ένα μέγεθος (125K) κάνει σμίκρυνση.
Υπάρχουν πολλά sites όπου μπορείτε να αποθηκεύετε δωρεάν φωτογραφίες όπως τα : IMG - Η εντολή (Tag) IMG είναι αυτή με την οποία βάζουμε μία εικόνα μέσα στο κείμενο μας. Η εντολή αυτή δέχεται και διάφορους παραμέτρους. Η παράμετρος BORDER προσθέτει ένα περίγραμμα γύρω από την εικόνα πάχους που ορίζεται από την τιμή της παραμέτρου σε 1, 2, 3, κ.λπ. Οι παράμετροι WIDTH και HEIGHT ορίζουν το μέγεθος της οθόνης σε πλάτος και ύψος αντίστοιχα. Το μέγεθος της εικόνας το μετράμε σε pixels. Εάν δεν γνωρίζετε για μεγέθη, ανάλυση, ποιότητα εικόνων, μην ασχολείστε με τις παραμέτρους μεγέθους της εικόνας, απλά μην τις βάζετε στην εντολή και η εικόνα θα εμφανισθεί στο κανονικό της μέγεθος. Η παράμετρος ALT εμφανίζει το κείμενο όταν περνάμε τον δείκτη του ποντικιού πάνω από την εικόνα.
Παράδειγμα:
<IMG SRC="http://www.geocaching.com/error/map_sig.gif" BORDER="0" WIDTH="100" HEIGHT="100" ALT="GC Logo">
Αποτέλεσμα:
GC Logo
Εάν δεν χρησιμοποιείσετε τις παραμέτρους WIDTH και HEIGHT, η εικόνα θα εμφανισθεί στο πραγματικό της μέγεθος, η παράμετρος BORDER είναι τώρα = 4 και για να βάλουμε την εικόνα μας στο κέντρο χρησιμοποιήσαμε την εντολή :<center>
Παράδειγμα:
<center><IMG SRC="http://www.geocaching.com/error/map_sig.gif" BORDER="4"></center>
Αποτέλεσμα:

Εάν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα ή θέλετε βοήθεια στην χρησιμοποίηση εντολών (tags) για τις σελίδες σας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ.